Fòrums de l'Associació Aquariòfila de Barcelona
Dubte co2 - Versión para impresión

+- Fòrums de l'Associació Aquariòfila de Barcelona (https://forum.aquariofilabcn.org)
+-- Foro: Arees Públiques / Àrees públiques (https://forum.aquariofilabcn.org/forum-3.html)
+--- Foro: Equipament, Bricolatge etc... (https://forum.aquariofilabcn.org/forum-12.html)
+--- Tema: Dubte co2 (/thread-1136.html)

Páginas: 1 2


Dubte co2 - bookmark - 10-04-2006

Hola, tinc un dubte sobre la bombona de co2 (segur que el Jaume em respondrà). És sobre els manòmetres, crec que s'està acabant la bombona i com que és la primera vegada...

Ara el Manòmetra Baixa marca a prop de 0 i el manòmetra alta a superat els 2.0 bar quan normalment estava entre 1.0 - 1.5.

S'està acabant?

Per cert, JMª tens encara el difusor de co2?


Dubte co2 - David Fernández - 10-04-2006

bookmark escribió:Ara el Manòmetra Baixa marca a prop de 0 i el manòmetra alta a superat els 2.0 bar quan normalment estava entre 1.0 - 1.5.

S'està acabant?

¿És possible que ho estiguis dient just al revés...? És a dir, que el manòmetre d'alta pressió et marqui prop de 0 i el de baixa sobre 2.0 bars?

Jo faig servir ampolles de 1.5-2 kg, i quan són noves, el manòmetre d'alta marca per sobre de 50 bar. Quan es gasta, efectivament, cau a 0. De fet, el que passa és que està marcant per sobre de 50 bars durant molt de temps (2-3 mesos), però quan comença a baixar, ho fa de sobte, i en una setmana s'acaba l'ampolla.

El manòmetre de baixa t'hauria de marcar sempre el mateix (al voltant d'1.0 bar estaria bé...), excepte quan s'acaba, que també cau a 0.

Fins ara,

David.


Dubte co2 - Marc Martínez - 10-04-2006

Totalment d'acord amb lo que t'explica el David


Dubte co2 - bookmark - 11-04-2006

Sí teniu raó, el manòmetra d'alta marca pràcticament 0 i el de baixa marca al voltant de 1. Això vol dir que li queden dos dies, no?


Dubte co2 - Marc Martínez - 11-04-2006

Correcte Marc ja pots recarregar-la


Dubte co2 - Jaume71 - 12-04-2006

I l'explicació científica al misteri: Rolleyes
(ja sé que pot semblar un rotllo però entendreu còm funciona la bombonaWink )

Les bombones de CO2 están plenes amb CO2 LÍQUID. Com que el líquid és molt més dens, hi cap molt més gas.

Per a tenir CO2 líquid cal tenir-lo a presió molt alta. Dins la bombona coexisteixen sempre una part de líquid al fons i una part de gas a la part superior. A temperatura ambient aquesta presió es entorn els 50-60 bar i es característica el CO2.

IMPLICACIONS:

1) Una bombona recent carregada ha de marcar entorn dels 50-60 bar. Això vol dir que hi ha almenys una part de CO2 líquid. Si marqués menys voldria dir que no està prou plena i només hi hauria GAS pressuritzat. Si marca més de 50-60 bar és que l'han carregada MASSA, estaria plena NOMÉS de CO2 líquid i seria perillós perquè una pujada de temperatura provocaría un augment de pressió molt gran. El que fan quan les carreguen es PESARLES... és l'única manera de calcular la quantitat exacta de CO2.

2) A mesura que es consumeix el CO2 el nivell anirá disminuint, però es mantindrá una part de líquid i una altra de gas... O sigui que seguirà marcant SEMPRE entorn dels 50-60 bar característics del CO2 (pujará o baixará lleument en funció de la temperatura).

3) Quan l'agulla del manòmetre d'alta baixi dels 50 bar voldrá dir que a la bombona ja només queda GAS. Llavors la pressió de l'interior dependrá de la quantitat del gas que quedi i per tant anirá baixant a mida que es consumeix el gas.... és el señal de que la bombona s'està acabant.


CURIOSITAT EXTRA (no entra a exàmen Big Grin )

Un extintor de CO2 no és res més que una bombona de CO2 Líquid com les que fem servir. La particularitat del diseny és que la sortida de CO2 es fà a través d'una cànula que arriba a la part baixa de l'ampolla. Així doncs, el que surt no es el gas de sobre (com en una bombona normal) sinó directamente el líquid de sota. El CO2 líquid en despresuritzar-se tant ràpidament forma NEU CARBÒNICA que no és res més que una barreja de CO2 solid y CO2 gas.


Dubte co2 - Carlos Naise - 12-04-2006

Molt bona l'explicació Jaume!!
Només una cosa sobe la curiositat extra:
Encara que surti el C02 en forma de neu carbònica (sòlid + gas) es pot utilitzar sense problemes per abonar no? No hi ha cap mena d'inconvenient en front les bombones que es solen utilitzar no?

Salutacions!!!!!


Dubte co2 - Jaume71 - 12-04-2006

Carlos Naise escribió:Molt bona l'explicació Jaume!!
Només una cosa sobe la curiositat extra:
Encara que surti el C02 en forma de neu carbònica (sòlid + gas) es pot utilitzar sense problemes per abonar no? No hi ha cap mena d'inconvenient en front les bombones que es solen utilitzar no?

Salutacions!!!!!

Ostres! algú s'ho ha llegit! :eek: :eek:

Doncs en principi no hi ha cap problema.... la neu carbònica es forma per la descompressió abrupta del CO2 líquid. Com que nosaltres fem servir un flux molt molt petit, el CO2 es gasificara molt rápid sense problemes abans d'abandonar la boca de l'extintor. En tot cas mantenint l'extintor inclinat al revés conseguirem que la sortida sigui a través del gas (de la mateixa manera és recomanable que les ampolles "normals" es mantinguin amb la sortida elevada... per això la forma de les nanses que solen dur protegint la clau principal.)


Dubte co2 - Marc Martínez - 12-04-2006

NOOOOOOOOOOOOOOOOO em dec estar tornant boig, :eek: :eek: :eek: tants acuaris aixo no pot ser, he disfrutat llegint la resposta d'en Jaume a que es una bombona de CO2. Ets un crack


Dubte co2 - Carlos Naise - 13-04-2006

Okissss Jaume!!!!!Wink
Llavors, es pot tenir la bombona o extintor tumbada en comptes de dreta? Per problemes d'espai una solució seria aquesta, però el que no se es si és viable.
Salutacions!!!