Des del 10/10/2019 el fòrum de l'Associació passa a ser només de lectura. Això vol dir que no es poden crear temes nous ni respondre als temes ja oberts. Les noves tecnologies han fet que una eina tan útil i preuada hagi caigut en desús. Hem decidit deixar obert el fòrum per a totes aquelles persones que vulguin consultar temes tractats al fòrum i que moltes vegades s'esdevenen en eines molt útils pels aficionats a l'aquariofília. Moltes gràcies a tothom.


Calificación:
  • 0 voto(s) - 0 Media
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curiositat: Possiblement la primera referencia als beta a Espanya
#1
Una troballa ben curiosa i sorprenent

En un diari espanyol de 1876 :eek: fan una breu i disparatada recopilació de notícies de la premsa extrangera i entre elles apareix aquesta simpàtica nota:

Cita:La Ilustración Española y Americana, Num. XVIII

Madrid, 15 de Mayo de 1876

Mientras el Sultán Abdul-Aziz cambia de gran visir y de ministro de la Guerra, Mr. Charbonnier estudia en un acuario las singulares costumbres de un pez de color que llaman en Calcuta rey de las Indias, el cual construye un nido a la hembra y le hace flotar como un globo a la superfície del agua, dándole ligereza con vesículas de aire que absorbe sacando la cabeza fuera del agua donde busca los aéreos materiales de la casa que ofrece a su interesante compañera.
Per verure l'original: Bilioteca Virtual Miguel de Cervantes
#2
qué bó!!!Big Grin
#3
Lo mejor de todo es que no importa el cambio politico que pueda provocar la caida de un Gran Visir. Big Grin Lo importante es el pescadilo que hace pompitas. Big Grin
#4
JUAS! ... si el que no trobis a Internet..... Cool

Heus aquí una resenya d'un diari francès, que narra la primera importació d'aquests peixos a França el juliol de 1869 :eek: per part del cònsul francès a Ning-bo (Xina) i dels que se'n va fer càrrec el tal Charbonnier citat a l'anterior cita. Un anterior intent havia estat infrucuós en morir tots els exemplars durant el trajecte. Sembla ser doncs, que hauria estat Charbonnier el que va acunyar el terme "peix del paraís", i per tant NO estaríem parlant de bettas sinó de MACROPODUS OPERCULARIS.

En aquesta 2a ocasió, van sortir de xina 100 exemplars ficats en pots de menys de 10 litres i només en van arribar 22 després de 4 mesos :eek: de viatje en vaixell :eek: :eek: rodejant tota Àfrica perquè el Canal de Suez no es va ignaugurar fins a 2 meses després :eek: :eek: :eek:

http://books.google.es/books?id=nrkWAAAA...rr=1&hl=ca

Per altra band, el més genial de tot plegat (de trobar aquest enllaç parlo), és que e stracta de la digitalizació de googlebooks d'un llibre de 1736, un tractat sobre la Xina d'un jesuita francès. Lo bò d'aquesta història és que la nota del peix paraís és un retall de diari (s'entén que de 1869) que estaria a llibre i s'ha digitalitzat també. Al final de la notícia del diari, es comenta que aquest peix ja havia estat descrit pel citat jesuita en aquest llibre. Em jugo el coll que el poseidor del retall de diari es va veure intrigat per la resenya y va aconseguir expressament aquest llibre publicat 150 anys abans....

..... i ara, després de gairebé uns altres 150 anys, va un altre sonat i recopila les dues cites i les penja en un forum cibernètic sobre peixos... Cool
#5
para cuando el libro "Historia de la acuarioflia"? Big Grin


Posibles temas similares...
Tema Autor Respuestas Vistas Último mensaje
  Beta cola de apache ANB001 2 3.360 23-03-2012, 00:13
Último mensaje: dboodb
  Primera vegada Altum75 2 2.773 13-09-2006, 13:52
Último mensaje: David
  AJUDA: Primera Posta de cacatuoides Jaume71 18 12.303 09-11-2004, 18:53
Último mensaje: Xavi

Salto de foro:


Usuarios navegando en este tema: 1 invitado(s)