En això dels substrats per al filtre hi ha molts mites infundats
Hi ha materials que són molt eficients per al filtrat mecánic (per exemple la esponja o el perló) i n'hi ha d'altres que tenen molta superfície i afavoreixen el contacte substracte-aigua (i això afavoreix el filtrat biològic).
Ara bé, aquestes dues condicions no són en absolut antagòniques ja que les bacteries s'assentaran en qualsevol superfície sòlida on hi passi aigua amb nutrients.
Un substrat eficient com a base del filtrat biològic ha de tenir molta superfície, i la rugositat de qualsevol material incrementa aquesta superfície.
Un material en forma de cilindre és un element amb molta superfície i bon contacte substracte-aigua, que a més crea en conjunt un recorregut laberíntic per a l'aigua i evita així que es crein ni canals preferents de fluxe ni zones mortes. Serveix també per a retenir partícules grans amb l'avantatge que no es satura facilment.
Amb aquestes premises tenim que un canutillo és un bon material filtrant:
- Com a filtre mecànic: al començament del filtre retindrà particules grans (per exemple fulles mortes o algues) amb poca tendència a opturar-se, i distribuirà el fluxe d'aigua de manera molt uniforme per tota la secció del filtre
- Com a filtre biològic: té de per sí molta superfície, y encara més si la superfície és rugosa.
Una molt bona opció i molt barata és agafar tub de PVC corrugat petit i tallar-lo a trossos. I no us penseu que és una briconyapa d'iluminat bricoajero

... estic treballant en un projecte industrial de tractament d'aigües on es proposa utilitzar PVC corrugat com a substrat biològic
En el filtrat cal tenir present una premisa molt important: el filtratge biològic d'un aquari serveix per eliminar de forma quasi-inmediata els compostos nitrogenats nocius (amoníac/amoni i nitrits) per a convertir-los en nitrats (cicle del nitrogen).
En aquest sentit, la premisa a recordar és que :
un bon filtre és el que filtra bé