Des del 10/10/2019 el fòrum de l'Associació passa a ser només de lectura. Això vol dir que no es poden crear temes nous ni respondre als temes ja oberts. Les noves tecnologies han fet que una eina tan útil i preuada hagi caigut en desús. Hem decidit deixar obert el fòrum per a totes aquelles persones que vulguin consultar temes tractats al fòrum i que moltes vegades s'esdevenen en eines molt útils pels aficionats a l'aquariofília. Moltes gràcies a tothom.


Calificación:
  • 0 voto(s) - 0 Media
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Norma volum carregues filtre / volum aquari?
#1
Bona nit companys!


M´agradaria saber si hi ha alguna norma alhora de determinar la quantitat, volum de material filtreant... en funció del volum de l´aquari.

Moltes gràcies.
#2
Bona nit TRONERA.

Que jo sàpiga, no existeix una norma en quant al volum de material filtrant. Tot es mesura en relació als litres per hora i es compara amb la capacitat de l'aquari, com bé ja coneixes.

Personalment, com més material filtrant millor, obviament...
Salutacions,

MIJABA.
#3
Hola,

jo tinc una norma: agafar la capacitat recomanada del tanc pel fabricant del filtre i dividir-la per dos, o una mica a l'alça.

Per exemple, un 2217 el recomana el fabricant per a un 600L, compta que val per un 300L, i així successivament....
#4
Hola,
Claro el fabricante tiene su formula.
De que hablamos de caudal o de volumen de material filtrante?
El fabricante calcula el caudal sobre el volumen del vaso.

Los rusos recomiendan como volumen(no caudal) 10% del Tanque.
O para un acuario de 300l-30l de volumen.
Por ejemplo en el filtro electrònico de EHEIM que tengo pongo mínimo caudal 350l/h más o menos y tiene capacidad de unos 11 litros de material filtrante para un acuario de 120 reales.
La ventaja de los filtros electronicos es que se puede regular el caudal solo con dos teclas.
El otro que tengo EHEIM 2080 tiene un volumen del vaso de 25L.Pero no es electronico.
El fabricante lo recomienda para acuarios de hasta 1200L.
Pero yo lo regulo con la palanca a mínimo caudal posible para su correcto funcionamiento.
Y tengo 25L. de material filtrante.


Saludos Pavel.
Pavel
#5
Hola Pavel,

un poco excesivo lo del 10% no?

Quizás no exista la relacion directa, ya que el incremento de material/litros no sea lineal, sinó mas bien geométrico. Veo una pasada 3L de material filtrante para un 30L, por ejemplo.

Y luego está el tema de la velocidad de paso del agua, que si 500 l/h mejor para filtrado biológico, que si 1000 l/h para mecánico...

Un tema complejo, sin duda, por eso yo simplifico con bajar a la mitad las expectativas del fabricante, por eso de que miden los valores en condiciones ideales, sin materiales filtrantes, sin tener en cuenta longitud de mangueras...

Y claro, siempre hay que valorar la carga biológica del acuario.
#6
Jo també trobo que aquestes estimacions de volum estàn molt sobredimensionades. El material filtrant serveix per a tenir-hi una colonia de bacteries suficient per a que el cicle del nitrògen sigui gairebé inmediat, és a dir que la reacció:

NH3/NH4+ --> NO2- --> NO3-
(amoniíac/amoni) --> nitrits --> nitrats

sigui tant ràpida que impedeixi l'acumulació de NH3/NH4+ / NO2- a l'aigua. Un cop assolit aquest límit (el que no s'acumulin nitrogenats tòxics a l'aigua), el filtrat biològic NO pot ser més eficient que això, és a dir que en el límit en que el cicle del nitrògen és inmediat, per molt més material filtrant que hi posem, la colonia bacteriana no podrà ser més eficient del que tenim. I jo crec que en un aquari gran i a més plantat, la quantitat de material filtrant mínima, és inclús molt més petita del que ens posem imaginar! També dependrà, òbviament, de la càrrega biològica i la quantitat de menjar que hi posem (si és molt alta, tindrem uns pics de nitrogenats tòxics més elevats que caldrà eliminar més ràpid).

També m'agrada insitir en que per molt gran i eficient que sigui el filtre, NO el fa necessariament un filtre "amb menys manteniment"
M'explico: Un filtre amb molta capacitat, el que fa és AMAGAR molt bé la merda de l'aquari, però només fa això: retenir-la i amagar-la. Cal recordar que l'aigua del filtre és l'aigua de l'aquari, i que per tant, la merda del filtre segueix a l'aigua!
L'únic avantatge que té un filtre gran és que impedeixen que s'obstrueixi fàcilment, i això ens assegura una constància de cabal que és bona per a la pròpia eficiència del filtrat en general per una bona circulació de l'aigua.
Així doncs, hi ha la creença generalitzada que un filtre gran no cal netejar-lo en mesos, perquè veiem que el seu cabal no disminueix significativament. Això en el fons és una pràctica perillosa en el sentit que acabo de dir que la merda segueix allí!
El filtrat de l'aquari el podríem equiparar a escombrar sota la catifa: la casa queda endreçada per si ve la sogra per sorpresa, però si la catifa es gran anirem acumulant moooolta pols a sota... el dia que peta! :eek:
Per això el manteniment del filtre, com el de l'aquari, ha de ser el més habitual possible, ja que tota la porqueria que retirem abans de que es descomposi, tantes menys substàncies nocives ens estalviarem d'anar acumulant a l'aigua.
La diferència doncs, entre un filtre gran i un de petit, serà la velocitat a la que s'obstrueixen, però pel que fa a la qualitat "bioquímica" de l'aigua, serà pràcticament la mateixa
#7
Ostres Jaume!

Amb lo guai que és això dels filtres i tal, algo així com el tuning dels cotxes i ara ens vols matar les nostres paranoies Big Grin Big Grin Big Grin
#8
Un filtre de gran capacitat, alta potència i amb control electrònic vindria a ser com tenir un aspirador Rowenta d'aquests que van sols per casa programat per a buidar la càrrega sota una gran catifa Big Grin ... El terra estaria més brillant que el de l'anunci de DonLimpio, pero si el problema és que tens asma, una muntanya de pols amagada sota la catifa no és massa recomanable! Big Grin
Si l'alternativa és una escombra vella -seguint amb el sistema clàssic de "tot sota la catifa" Big Grin -, doncs tampoc anem massa bé perquè acumulem pols igualment, perìo a sobre veurem pols pel terra. Seguiràs tenint asma i a sobre no podràs fer un anunci de terra brillant Big Grin

La solució doncs és de calaix: la merda escombrada millor que la llencem a les escombreries i la traiem de casa! amb l'escombra, un aspirador normal o un Rowenta d'última generació

El manteniment sí que és un tema apart, i haurà de ser diferent en funció del que tinguem: si tenim una escombra haurem de buidar el recollidor a diari. Amb un aspirador normal ens quedearà tot més net i la bossa té capacitat d'acumular molta més brossa durant molts dies; el Rowenta no només va sol i tindrem el pis brillant i polit sempre, sinó que gairebé el pots tenir als peus del sofà de mascota! Big Grin ... però ojo! estem parlant de la sensació de netedat VISUAL del pis. Si parelm de la pols, tant li fa que la escombrem, la aspirem o la fiquem sota la catifa... si no surt de casa i tenim asma.... malament!

Ara ja ho sabeu... cada vegada que netejeu el filtre poseu-vos una banda sonora adecuada! Big Grin
[Imagen: a_226.jpg]
#9
Confusedmiley20:


Posibles temas similares...
Tema Autor Respuestas Vistas Último mensaje
  Em presento i dubtes sobre aquari amazonic nator 12 5.024 24-03-2015, 23:15
Último mensaje: lampibcn
  nou aquari Enrik 2 1.740 20-01-2015, 22:14
Último mensaje: Enrik
  Evolució del meu aquari de 180 litres Natalia 22 8.931 02-11-2014, 13:25
Último mensaje: Natalia
  Ciclat aquari afegint amoníac fcolours 6 2.987 27-03-2014, 11:54
Último mensaje: Jaume71
  El nou aquari de la Laieta eularidelescols 13 4.375 07-03-2014, 17:12
Último mensaje: 2365
  Consell/ideies per un nou aquari kabuki 6 2.550 08-01-2014, 23:23
Último mensaje: kabuki
  Filtre de silicofosfats, si o no? fcolours 3 1.336 09-12-2013, 18:01
Último mensaje: Ricard
  Aquari de 120 litres, que fer amb ell? manelescalar 43 12.015 18-11-2013, 17:00
Último mensaje: manelescalar
  Les algues negres del aquari AAB 2365 2 1.568 19-09-2013, 12:22
Último mensaje: lanchone
  Aquari AAB, escalars i cardenals. TRONERA 9 3.527 14-06-2013, 12:47
Último mensaje: guivet

Salto de foro:


Usuarios navegando en este tema: 1 invitado(s)